Futtatórács: Ezzel nevelj magas termést apró területen

??ll?�that?? fa futtat??r??cs n?�v?�nyeknek (2 darabos)

Állítható fa futtatórács növényeknek (2 darabos)

 • Anyaga: kezelt fenyő
 • Mérete összecsukva: 25 x 95 x 30 cm
 • Termék mérete kinyitva: 156 x 86 x 30 cm
 • Maximális állítható szélesség: 150 cm
 • Talp mérete: 30 x 7 cm
 • Csomag méret: 27 x 97 x 8,5 cm
 • Termék súlya: 3,7 kg
 • Csomag súly: 4,1 kg

Szerepük a kertészkedésben

A futtatórácsok rendkívül hasznosak a kertészkedésben, mivel lehetővé teszik, hogy magas terméshozamot érjünk el alacsony területen. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk, hogy milyen módon segítenek a futtatórácsok a kertészeknek:

Tartás és stabilitás a növényeknek

A futtatórácsok a növényeknek stabilitást és tartást nyújtanak. Különösen a magasabb növények, például paradicsom vagy uborka számára elengedhetetlenek. A rácsok megakadályozzák a növények meggörbülését és az ágak lehajlását, ami segít elkerülni a gyümölcsök talajjal való érintkezését. Ezzel csökkenthető a rothadás és a fertőzések kockázata.

Magasabb terméshozam

A futtatórácsok lehetővé teszik a növények számára, hogy a magasba nőjenek, kihasználva ezzel a rendelkezésre álló teret. Ezzel növelhető a növények terméshozama négyzetméterenként vagy lineáris méterenként. Ez különösen előnyös kis kertekben vagy teraszokon, ahol a hely korlátozott.

Rendszeres növénygondozás megkönnyítése

A futtatórácsok segítik a növények rendszeres karbantartását és metszését. Az egységes növényelrendezés lehetővé teszi a könnyebb hozzáférést a növényekhez, és lehetővé teszi a levelek és hajtások optimális elrendezését a napfény és a légáramlás szempontjából.

Talajvédelem

Segítenek megvédeni a talajt a túlzott talajeróziótól és a nedvességveszteségtől. A növények gyökerei árnyékot teremtenek, ami csökkenti a talaj kiszáradását és segít megőrizni a nedvességet.

Könnyű betakarítás és gyűjtés

A futtatórácson tartott növények könnyebben betakaríthatók és gyűjthetők. A gyümölcsök és zöldségek jobban hozzáférhetők, ami időt és energiát takarít meg a betakarítási folyamat során.

Ezeken előnyök miatt a futtatórácsok nélkülözhetetlen eszközök lehetnek a kertészek számára, akik magas termést szeretnének elérni alacsony területen, miközben optimalizálják a növények gondozását és egyszerűsítik a kertészeti munkafolyamatokat.

Mi is az a futtatórács?

Ez egy olyan kertészeti eszköz, amelyek lehetővé teszik a növények számára, hogy felfelé nőjenek, tartást nyújtanak számukra és optimalizálják a rendelkezésre álló teret. Ezek az eszközök kiemelkedő fontosságúak lehetnek a kertészek számára, akik kis területeken szeretnék maximalizálni a termést. Most tekintsük meg részletesen, mi is pontosan a futtatórács, és milyen különböző típusok és anyagok léteznek.

Fa kerti vir??gl??da

Fa kerti virágláda

Ez a termék több funkcióval is bír, hiszen nem csupán növények ültetésére használhatod a felső láda részét, de futtatórácsát is gyönyörűen ellepheted szebbnél szebb virágokkal. Méretének köszönhetően nem szükséges kifejezetten nagy kerttel rendelkezned, akár a teraszon is elhelyezheted. Súlya könnyű ezért egyszerűen mozgatható.

A futtató rácsok olyan keretek vagy rácsok, amelyeket a növények megtartására és irányítására használnak a kertészkedés során. Ezek a szerkezetek lehetővé teszik a növényeknek, hogy felfelé nőjenek, így kihasználva a rendelkezésre álló teret, és megnövelve a terméshozamot. A futtatórácsok általában szabályos vagy szabálytalan hálószerkezetekből állnak, amelyekhez a növények felkapaszkodhatnak.

Különböző futtatórács típusok és Anyagok

A futtatórácsok számos típusban és anyagban elérhetők, így a kertészek választhatnak az adott növények és kertterület igényeinek megfelelően. Néhány gyakori futtatórács típus és azok jellemzői:

1. Fa

 • Anyag: Fa
 • Jellemzők: Természetes megjelenés, tartós, könnyen festhető
 • Ideális Növények: Szőlő, lédús óriásparadicsom

2. Fém

 • Anyag: Acél, alumínium stb.
 • Jellemzők: Tartós, könnyen alakítható és tisztítható
 • Ideális Növények: Paradicsom, uborka

3. Műanyag

 • Anyag: Műanyag hálók
 • Jellemzők: Könnyűek, időjárásállók, olcsók
 • Ideális Növények: Zöldségek, dísznövények

4. Drót

 • Anyag: Horganyzott acél, rozsdamentes acél
 • Jellemzők: Erős, hosszú élettartamú, jó szellőzés
 • Ideális Növények: Borjúhúsok, tökfélék

Ezek a típusok és anyagok kiválóan alkalmazhatók a különböző kertészeti célokra és növényekre, így lehetőséget adnak a kertésznek a személyre szabott megközelítésre a növények tartásában és irányításában.

Elhelyezés és tervezés

A futtatórácsok elhelyezése és tervezése kulcsfontosságú lépés a kertépítésben, amely jelentősen befolyásolja a növények növekedését és a kert kinézetét. Ebben a szakaszban részletezzük, hogyan válasszuk ki a megfelelő helyet, és milyen alapelveket kell figyelembe vennünk a futtatórácsok tervezésekor. Emellett bemutatjuk, hogyan lehet kombinálni más kertészeti eszközökkel a legjobb eredmények eléréséhez.

A megfelelő hely kiválasztása

A futtató-rácsok helyét gondosan meg kell választani, mivel ez meghatározza a növények növekedését és a kert rendjét. Fontos szempontok:

 1. Napfény: Válassz olyan helyet, ahol a növényeknek elegendő napfényük van. Legalább 6-8 óra napfény szükséges a legtöbb zöldség és virág optimális növekedéséhez.
 2. Szélvédett terület: Kerüld az erős szélnek kitett területeket, mert ez károsíthatja a növényeket és a futtatórácsot is.
 3. Vízelvezetés: Biztosíts jó vízelvezetést a területen, hogy elkerüld a talaj túlzott nedvességét, ami káros lehet a növényekre.

Futtatórácsok tervezési alapelvei

Tartsd szem előtt ezeket az alapelveket:

 1. Magasság és távolság: Számold ki, milyen magasan és milyen távolságra helyezd el a futtatórácsot a növényektől. A növények fajtája és mérete határozza meg ezt.
 2. Stabilitás: Biztosítsd, hogy a futtatórács stabil legyen, és képes legyen elviselni a növények súlyát.
 3. Hozzáférhetőség: Gondoskodj róla, hogy könnyen hozzáférhess a növényekhez a gondozás és betakarítás során.

Kombinációk más kertészeti eszközökkel

Kiválóan kombinálhatók más kertészeti eszközökkel a kert optimalizálásához. Néhány ötlet:

 • Vertikális kertek: Kombináld a futtatórácsokat vertikális kertekkel, hogy maximalizáld a növények elrendezését.
 • Konténerkertészet: Használj konténereket vagy cserepeket a futtatórács alatt, hogy további növényeket nevelj.
 • Csobogók és díszek: A futtatórácsok köré helyezz kisebb díszeket és csobogókat, hogy növeld a kert látványosságát.

Elhelyezésük és tervezésük alapvető lépése a sikeres kertészkedésnek, és lehetőséget nyújt a kreatív kerttervezésre és növénynevelésre. A megfelelő hely kiválasztásával és a tervezési alapelvek betartásával optimális növényi eredményeket érhetsz el, miközben esztétikus kertet hozol létre.

Futtatórács előnyök és hasznok

Magas terméshozam előnyei

A futtatórácsok alkalmazása a kertészkedésben számos előnnyel jár. Az egyik legkiemelkedőbb előnyük a magas terméshozam lehetősége. A növények felfelé növekednek, kihasználva a rendelkezésre álló teret, és ezáltal nagyobb mennyiségű termést hoznak létre. Ez különösen hasznos kis kertekben vagy teraszokon, ahol a hely korlátozott.

Tartást ad a növényeknek

Biztosítják a növényeknek a szükséges stabilitást, megakadályozva a meggörbülést és az ágak lehajlását. Ez különösen fontos magasabb növények, például paradicsom vagy borjúhúsok esetében, mivel megakadályozzák a gyümölcsök talajjal való érintkezését, ezzel csökkentve a rothadás és a fertőzések kockázatát.

Védelem a talajerózió ellen

A futtatórácsok nemcsak a növényeket támogatják, hanem a talajt is védelmezik. A növények gyökerei árnyékot teremtenek a talaj felett, ami segít megőrizni a nedvességet és csökkenti a talajerózió kockázatát. Ez különösen fontos dombvidéki kertekben vagy olyan területeken, ahol erős esőzések vannak.

A futtatórácsok tehát sokféle előnyt kínálnak a kertészeknek. A magas terméshozam növeli az ételforrásokat, a növények támogatása javítja a termést és a talajerózió elleni védelem pedig hozzájárul a kert hosszú távú egészségéhez.

Növények kiválasztása és gondozása

Milyen növények termeszthetők futtatórácsokon?

A futtatórácsok széles skálájú növények nevelésére alkalmasak, de fontos megválasztani azokat, amelyek a legjobban illeszkednek a kialakított környezethez és a futtatórácsokhoz. Néhány általános szempont a növényválasztáshoz:

 • Hegyes növények: Olyan növények, mint a paradicsom vagy a borjúhúsok, amelyek természetesen felfelé nőnek, kiválóan alkalmazkodnak a futtatórácsokhoz.
 • Szárnyas növények: Például a borsó vagy a lila bab, amelyeknek szükségük van támogatásra a felfelé növekedéshez.
 • Lédús órásparadicsom: A „beefsteak tomatoes” ideális választás, mivel nagy gyümölcseik vannak, amelyeket támogatni kell.

Futtatórács kompatibilis növények

Az alábbiakban néhány példa található olyan növényekre, amelyek jól működnek futtatórácsokkal:

NövényLeírás
ParadicsomMagas növény, amely támogatást igényel
UborkaKúszó növény, amely felkapaszkodik
SpenótKisebb növény, de könnyen kezelhető
SütőtökNagy növény, amelyre a rácsok segítenek
BorsóHegyes növény, ideális futtatórácsokhoz

Gondozási tippek

A futtatórácsokkal növekvő növények gondozása fontos a maximális terméshozam elérése érdekében:

 • Rendszeres metszés: A növények karbantartása érdekében rendszeresen metszd meg az elágazó hajtásokat és szárakat.
 • Öntözés: Figyelj az egyenletes öntözésre, különösen a magas növényeknél, amelyek gyorsabban száradhatnak ki.
 • Trágyázás: A megfelelő tápanyagok biztosítása a növényeknek növekedésükhöz elengedhetetlen.
 • Betakarítás: Időben szüretelj, hogy megelőzd a túlterhelést és a rothadást.

Ezek a gondozási tippek segítenek a növények egészségének és terméshozamának optimalizálásában, amikor futtatórácsokkal dolgozol a kertedben.

futtatórács típusok

Hogyan építsünk saját futtatórácsot?

DIY futtatórács elkészítése lépésről lépésre

Nemcsak pénzt takaríthatsz meg, hanem lehetőséget nyújt a kreatív tervezésre és testreszabásra is. Íme egy lépésről lépésre barkács útmutató:

Lépés 1: Tervezés és méretválasztás

 • Határozd meg, milyen magasra és szélesre szeretnéd a futtatórácsot.
 • Rajzold meg a tervezett méreteket és elrendezést, hogy tisztán lássad, hogyan fog kinézni.

Lépés 2: Anyagok és eszközök beszerzése

 • Vásárolj be az építéshez szükséges anyagokat, például fa deszkákat vagy csempéket, fém hálókat vagy más támogatási anyagokat.
 • Szerezz be szükséges eszközöket, mint fűrészek, csavarhúzók, fémvágók stb.

Lépés 3: Vágás és szerelés

 • Vágd ki az anyagokat az előzőleg meghatározott méretekre.
 • Rögzítsd össze az elemeket, figyelve a stabilitást és az egyenletes elrendezést.

Lépés 4: Futtatórács elhelyezése a kertben

 • Helyezd el a kész futtatórácsot a kiválasztott területen, figyelembe véve a növények igényeit.

Szükséges eszközök és anyagok

Az elkészítéséhez szükséged lesz az alábbiakra:

 • Anyagok: Fa deszkák, fém háló, csövek vagy más tartós anyagok.
 • Eszközök: Fűrész, csavarhúzó, csavarok, mérőszalag, ceruza stb.

Kreatív ötletek és tervezési minták

Tervezéskor ne felejtsd el a kreativitást és az egyediséget. Néhány ötlet:

 • Különböző színű festés vagy fa kezelés a dekoratív megjelenésért.
 • Elágazó minták vagy ívek a különleges látványért.
 • Kombináld a futtatórácsot virágágyásokkal vagy más kertészeti elemekkel.

Az egyedi tervezésű futtatórács nemcsak praktikus, hanem esztétikailag is vonzó lehet a kertedben. A saját kezűleg elkészített futtatórács lehetőséget ad a kreatív kertészkedésre és a növények megtámasztására.

Futtatórács az egyes évszakokban

Tavasztól őszig

A futtatórácsok alkalmazása az évszakok változásával különböző szempontokat és előnyöket kínál. Tekintsük át, hogyan lehet kihasználni a futtatórácsokat tavasztól őszig.

 • Tavasz: Tavasszal a futtatórácsok ideálisak a magoncok és fiatal hajtások támogatására. A rácsok segítenek a növényeknek felfelé nőni, miközben megvédenek a talajeróziótól és a kártevőktől. Ebben az időszakban is megkezdheted a növények metszését és formázását.
 • Nyár: Nyáron a futtatórácsok segítenek a növényeknek hűvösebb maradni és megvédeni a gyümölcsöket a talajtól. A növények betakarítása és gondozása is egyszerűbb a futtatórácsok segítségével, mivel könnyen hozzáférhetők.
 • Ősz: Ősszel a futtatórácsokkal növelt növények gyümölcseit lehet betakarítani. A szellőzés is fontos ebben az időszakban, és a rácsok segítenek a levelek elrendezésében, hogy a napfény és a levegő könnyen elérje a növényeket.

A téli gondozás szempontjai

A tél során a futtatórácsokat gondosan át kell gondolni, különösen hideg éghajlati zónákban:

 • Téli védelem: Télen a futtatórácsok segítenek a hó súlya elleni védelemben, de ügyelj arra, hogy a hó ne sújtsa le a növényeket és a rácsokat. Használj hófedő anyagot vagy rácsfedőket.
 • Téli metszés: Télen a növények metszése és karbantartása kulcsfontosságú a tavaszi növekedés elősegítéséhez.
 • Tárolás: Ha a futtatórácsokat télen nem használod, gondoskodj róluk megfelelő tárolással, hogy hosszú élettartamuk legyen.

Az évszakok változásával a futtatórácsok alkalmazása is változik, és fontos a gondos tervezés és gondozás az optimális eredmények érdekében.

Gondolatok a fenntarthatóságról

Fenntartható kertészkedés és a futtatórácsok

A fenntartható kertészkedés azon törekvés, hogy kertünk gondozása során csökkentsük környezeti hatásunkat, miközben élvezhetjük a termesztett növények előnyeit. A futtatórácsok kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a fenntartható kertészkedésben:

 • Több haszon egy helyen: A futtatórácsok lehetővé teszik a növények felfelé növekedését, így több növényt lehet elhelyezni egy adott területen, optimalizálva ezzel a terület kihasználtságát és növelve a terméshozamot.
 • Védelem a talajerózió ellen: A futtatórácsok megakadályozzák a talaj erózióját, megőrizve annak termékenységét és csökkentve a környezeti károkat.
 • Helyi élelmiszerek termesztése: A saját kertedben termesztett növények csökkenthetik az élelmiszer szállításával járó környezeti terhelést, és lehetővé tehetik a helyi élelmiszer-termelés támogatását.

Környezetbarát lehetőségek

Ha fenntartható kertészkedésre törekszel a futtatórácsokkal, néhány további környezetbarát lehetőség is figyelembe vehető:

 • Megújuló anyagok: Használj olyan futtatórácsokat, amelyek megújuló forrásokból származnak, például fa vagy bambusz.
 • Vízhasználat optimalizálása: Telepíts csepegtetőrendszereket a növényekhez, hogy minimalizáld a vízfogyasztást és elpazarlást.
 • Környezetbarát festékek: Ha festeni szeretnéd a futtatórácsot, válassz környezetbarát festékeket, amelyek kevesebb kárt okoznak a környezetben.

A futtató-rácsok és a fenntarthatóság összekapcsolása lehetővé teszi a kertészeknek, hogy élvezhessék a kertészkedés előnyeit, miközben felelősségteljesen járnak el a környezetük iránt. A fenntartható kertészkedési gyakorlatok bevezetése a futtatórácsok használatával hozzájárul a környezetvédelemhez és a természet védelméhez.

Összefoglalás és további tanácsok

A 4 legnagyobb előny

 1. Magas terméshozam: A növények felfelé növekednek, növelve a termés mennyiségét.
 2. Támogatás a növényeknek: Stabilitást és irányítást nyújtanak a növényeknek.
 3. Talajvédelem: Megakadályozzák a talajeróziót és csökkentik a környezeti hatásokat.
 4. Kreatív kerttervezés: Lehetőséget adnak egyedi és esztétikus kerttervezésre.

Vágj bele a kertészkedésbe:

Ha neked is tetszik a futtatórács, ne habozz belevágni a kertészkedésbe. Néhány további tanács:

 • Kreativitás: Legyél kreatív a futtatórácsok tervezésében, és hozd létre saját egyedi kertedet.
 • Gondozás: Rendszeresen gondozd a növényeket, metszd meg őket, és ügyelj az öntözésre.
 • Fenntarthatóság: Törődj a környezetvédelemmel és alkalmazz fenntartható kertészkedési gyakorlatokat.

A futtatórácsokkal a kertészkedés nemcsak produktív és örömteli, hanem lehetőséget ad a kreativitásra és a természet közelségének élvezetére. Merülj el a kert világában, és élvezd a növények nevelését és a termés gyümölcseit!

210HU

A 210.hu egy olyan online közösség, amely a háztartási termékekkel kapcsolatos vásárlási és használati tanácsokkal segít Önnek jobban eligazodni a háztartási eszközök és készülékek világában. Célunk, hogy minden látogatónk számára hasznos és megbízható információkat nyújtsunk, amelyek segítik a megfelelő döntéshozatalt és a háztartási cikkek hatékonyabb használatát.

https://210.hu